De spleet die gevormd wordt door het kraakbeen van onder- en bovenbeen en/of de spleet tussen knieschijf en bovenbeen kunnen met de leeftijd ( of door andere oorzaken , cf. infra) kleiner worden omdat het kraakbeen steeds dunner wordt of steeds meer beschadigd raakt. Het kraakbeen treedt dan steeds minder op als schokdemper. De botdelen waar deze kraakbeenschade aanwezig is, schuren over elkaar. Dit kan leiden tot vormverandering met eventueel botaanwas/papegaaienbekken (osteofyten ), zelfs botaantasting met eventueel vorming van (goedaardige) cysten. Het gevolg is pijn en/of bewegingsbeperking.
Soms treedt de pijn pas op bij intensieve activiteiten, maar later ook bij de normale dagelijkse dingen of zelfs ‘s nachts. Fietsen gaat vaak beter dan wandelen. De knie kan gaan opzwellen (onstekingsvocht).
Medicatie: paracetamol voor de pijn, onstekingsremmer (10 à 14 dagen ) voor zwelling/ontsteking, Eventueel ijs bij zwelling
Aanpassen van activiteiten voor zover de patiënt dit aanvaardt.
Fietsen wordt wel zolang als mogelijk aangeraden gezien dit de spierkracht en soepelheid van het kniegewricht tracht te onderhouden.
Infiltratie (inspuiting) met
Definitieve oplossing: vervangen van wat versleten is door een prothese.
Meestal is dit een volledige/totale knieprothese.
Soms is er nog de mogelijkheid enkel de binnen of buitenzijde te vervangen, dit is de halve/partiële/unicondylaire knieprothese.
Soms is enkel het kraakbeen tussen knieschijf en bovenbeen uitgesloten en dan kan er gedacht worden aan een knieschijfprothese/patellofemorale prothese.
Als de artrose van het kniegewricht in het gehele gewricht aanwezig is en pijn en bewegingsbeperkingen in het kniegewricht toenemen kan een totale knieprothese een goede oplossing zijn.
Dr. Londers heeft veel ervaring met het plaatsen van knieprothesen en houdt in de behandeling rekening met de laatste evoluties in de behandelingen en operatieve technieken, zoals bijvoorbeeld 3D technologie en op maat gemaakte modellen. Anderzijds vindt hij het ook belangrijk prothesen en technieken te gebruiken die hun nut, veiligheid en lange overleving bewezen hebben.
Dr. Londers zal met u bespreken wat voor uw specifiek probleem de best mogelijke oplossing is.